Rode kool met appeltjes, een alombekende winterse en Vlaamse favoriet die je nu simpel en snel in je Instant Pot kan klaarmaken. Je hoeft de rode kool geen uren meer te stoven of lange tijd achter het kookvuur te staan roeren. Snel en lekker!
Spoel de rode kool af onder water en verwijder de uiterste bladeren. Snij in repen en voeg toe aan je Instant Pot.
Rodekool, ook rode kool, (Brassica oleracea convar. capitata var. rubra) is een van de belangrijkste sluitkoolgewassen en wordt voornamelijk voor de verse markt geteeld. Het is een van de oudste koolsoorten. In Nederland vindt de teelt vanouds plaats in Noord-Holland, omdat daar minder aantasting door knolvoet optreedt. […]
Rodekool is in principe een tweejarig gewas, waarbij in het eerste jaar de kool gevormd wordt en in het tweede jaar de plant gaat bloeien. Bij een koud voorjaar kan de plant bij de allervroegste teelt echter al gaan doorschieten en bloeien. […]
Rodekool verliest wel zijn mooie donkerrode kleur tijdens het koken: om deze kleur beter te behouden voegt men wat citroensap of azijn aan het water toe (zo niet wordt de kool blauw/grijs). Hierdoor wordt ook de kool ook wat sneller zachter. De smaak van rodekool kan verrijkt worden door de toevoeging van kruidnagel, laurier, tijm, kaneel, suiker en/of rode wijn, maar vooral appel en/of rozijnen. […]
Schil de 4 appels. Snij in kleine stukken. Bv. snij elke appel in 8 stukken. Meng met de rode kool.
Voeg de gewenste kruiden, peper en zout, bruine suiker en de aalbessen gelei toe. Meng alles goed dooreen.
Aalbessen gelei van het merk Materne vind je bv. bij Colruyt.
Overgiet met 150 ml water. En, leg er 2 klontjes margarine bovenop.
Zet het deksel op de Instant Pot, draai toe en draai de ventielknop naar “Sealing”.
Selecteer [Pressure Cook / Manual] met High Pressure en pas de tijd aan naar 9 minuten.
Wanneer de IP timer afgelopen is, druk op [Cancel]. Zet je kookwekker voor 10 minuten en wacht op een Natural Release (NR) zodat de druk vanzelf tijdens deze 10 minuten afgelaten wordt.
Na de 10 minuten, draai de ventielknop naar “Venting” om de overgebleven druk af te laten. Opgepast dit is heel warm en er kan stoom uitkomen!
Van zodra de drukindicator naar beneden valt kan je het deksel openen.
Verwijder het overmatig vocht met een grote soeplepel maar houd één klein kommetje vocht opzij. Meng dit met 2 eetlepels maizena en roer goed todat de maizena volledig opgelost is. Voeg de inhoud van dit kommetje aan je Instant Pot toe. De rest van het overmatig vocht mag je weg gieten.
Druk op [Sauté] om de Instant Pot terug op te warmen. Roer goed dooreen totdat de rode kool begint aan te dikken. Van zodra de rode kool smeuïg is, druk op [Cancel] om het kookproces te stoppen.
Instant Pot Rode kool met appeltjes wordt meestal geserveerd met aardappelpuree en chipolatas. Deze favoriet kan je gemakkelijk terug opwarmen, of je kan het invriezen.
Eet smakelijk met Instant Pot Lekker!
Ingrediënten
- 1 rode kool - in repels gesneden; niet spoelen.
- 1 ui - in ringen gesneden.
- 4 appels
- 1 eetlepel kruiden - zoals nootmuskaat, anijs, naar keuze.
- 1 eetlepel peper en zout
- 50 gram bruine suiker
- 150 gram aalbessen gelei
- 4 eetlepels azijn
- 100 ml water - of een combinatie van water, ciderazijn, appelsap.
- 2 klontjes margarine
- 2 eetlepels maizena
Bereiding
- Spoel de volledige kool af onder water. Verwijder de uiterste bladeren van de rode kool. Snij de kool in repen en voeg toe aan je Instant Pot.
- Schil 4 appels. Snij elke appel in 8 stukken en meng met de rode kool.
- Schil en versnipper een ui en voeg toe aan je Instant Pot.
- Voeg de gewenste kruiden, peper en zout, bruine suiker en de aalbessen gelei toe. Meng alles goed dooreen.
- Overgiet met 150 ml water. En leg 2 klontjes boter bovenop alle ingrediënten.
- Zet het deksel op de Instant Pot, draai toe en draai de ventielknop naar “Sealing“.
- Selecteer [Pressure Cook] met High Pressure en pas de tijd aan naar 9 minuten.
- Wanneer de IP timer afgelopen is, druk op [Cancel]. Zet een kookwekker voor 10 minuten en wacht voor een Natural Release (NR) zodat de druk tijdens deze 10 minuten vanzelf afgelaten wordt.
- Na de 10 minuten draai de ventielknop naar “Venting” om de overgebleven druk af te laten. Opgepast dit is heel warm en er kan stoom uitkomen!
- Van zodra de drukindicator naar beneden valt, kan je het deksel openen.
- Verwijder overmatig vocht. Houd één kleine tas opzij waarvan je de inhoud mengt met 2 eetlepels maizena. Voeg de inhoud van dit kommetje terug toe aan je Instant Pot. De rest van het overmatig vocht mag je weggieten.
- Druk op [Sauté] om de IP terug op te warmen. Roer goed dooreen totdat de rode kool begint aan te dikken.
- Van zodra de rode kool smeuïg is, druk op [Cancel] en serveer.
- Eet smakelijk met Instant Pot Lekker!
TinyRomans
Recept gemaakt was heerlijk, echt aan te bevelen
InstantPotLekker
Bedankt Tiny!