Zelfgemaakte Instant Pot aardbeienconfituur smaakt zo veel beter!
Met enkel 3 ingrediënten maak je de lekkerste en gemakkelijkste aardbeienjam in je Instant Pot. Aardbeien, suiker en een beetje citroensap — geen pectine, gelatine of bewaarmiddelen.
Deze jam smaakt heerlijk op de boterham, op een beschuitje, of met yoghurt.
Koop je aardbeien vers van de markt of in de supermarkt. Pluk ze zelf of koop versgeplukte aardbeien van de lokale boerderij.
Het aardbeienseizoen loopt in België en Nederland van juni tot september. Maar je vindt ze doorgaans het hele jaar in de supermarkt. Echter zomeraardbeien zijn doorgaans nog nét iets zoeter dan aardbeien uit de andere seizoenen. Dat heeft met de hoeveelheid zonlicht te maken. Licht wordt door de bladeren van de aardbeiplant omgezet in suikers.
Als je meer wil lezen over aardbeien, kijk dan eens op de volgende informatieve website:
https://www.verseoogst.nl/producten/aardbei
Aardbeienconfituur klaarmaken in je Instant Pot is gemakkelijk. De voorbereiding duurt het langste, maar vergt weinig werk. Enkel lang wachten …
Spoel de aardbeien. Dit is belangrijk als je zelfgeplukte en zomerse versgeplukte aardbeien gebruikt. Er hangt nog dikwijls zand en stof aan. Dep ze droog, verwijder de kroontjes en snij in kleine stukken.
In een kom, voeg de aardbeien, suiker en citroensap toe. Meng alles en dek af. Laat dit mengsel ongeveer 45 minuten rusten. Dit helpt om sap te creëren.
Voeg nadien de aardbeien en het sap toe aan je Instant Pot. Zet het deksel op de pot, draai toe, en draai de ventielknop naar “Sealing“.
Selecteer [Pressure Cook] [High] en pas aan naar 2 minuten.
Wanneer de Instant Pot timer is afgelopen, druk op [Cancel]. Zet een kookwekker en wacht 10 minuten voor een Natural Release (NR) zodat een deel van de stoom vanzelf aflaat.
Draai nadien het ventiel naar “Venting” om de overgebleven druk af te laten. Opgepast er kan nog hete stoom uitkomen. Maar het is ook mogelijk dat alle druk al weg is.
Open het deksel en druk op [Sauté] om de aardbeien verder te laten koken.
Na ongeveer 5 minuten koken, gebruik een aardappelpureerder om de aardbeien in de gewenste consistentie te pureren. Laat verder doorkoken en blijf roeren om te vermijden dat de saus aan de bodem plakt.
Doe na ongeveer 20 minuten koken en roeren de bordjestest. Lepel een beetje confituur op een koud bordje en hou het schuin. Als de confituur nog loop, blijf dan verder koken en roeren. Pas als de confituur op het bordje onmiddellijk stolt, is de confituur klaar.
De bordjestest met verdere uitleg en foto’s:
https://madamconfituur.com/stollingstest-klaar-als-een-klontje/
Druk op [Cancel] om het kookproces te stoppen.
Laat eventjes afkoelen en giet dan de confituur in gesteriliseerde potjes.
Hoe je bokalen of confituurpotjes kan steriliseren vind je hier:
https://www.libelle-lekker.be/artikelen/101866/bokalen-steriliseren-zo-doe-je-dat
Smeer deze jam op een boterham of beschuitje. Meng met yoghurt of gebruik als saus op een vanille ijsje!
Eet Smakelijk met Instant Pot Lekker!
Ingrediënten
- 500 gram aardbeien - verse, of diepgevrozen
- 2 eetlepels citroensap
- 250 gram suiker
Bereiding
Aardbeien weken / marineren
- Spoel de aardbeien en dep ze droog. Verwijder de kroontjes.
- Snij de aardbeien in kleine stukken. In een kom, voeg de aardbeien, suiker en citroensap toe. Meng alles. Dit helpt om sap te creëren.
- Dek de kom af en laat het ongeveer 45 minuten rusten.
In de Instant Pot
- Voeg de aardbeien en het sap toe aan je Instant Pot.
- Zet het deksel op de Instant Pot, draai toe en draai de knop naar “Sealing“.
- Selecteer [Pressure Cook] [High] en pas aan naar 2 minuten.
- Wanneer klaar, druk op [Cancel].
- Nadien, draai het ventiel naar “Venting” om de overgebleven druk af te laten. Opgepast dit is heel warm en er kan stoom uitkomen! Het is ook mogelijk dat alle druk al af is.
- Open het deksel. En druk op [Sauté] om de aardbeien verder te laten koken. Na 5 minuten gebruik een aardappelpureerder om de aardbeien in de gewenste consistentie te pureren.
- Laat goed doorkoken, en blijf roeren om te vermijden dat de saus aan de bodem plakt.
- Doe na ongeveer 20 minuten roeren de bordjestest. Lepel een beetje confituur op een koud bordje en hou het schuin. Als de confituur nog loopt, blijf dan de confituur verder koken en roeren. Pas als de confituur op het bordje onmiddellijk stolt, is de confituur klaar.
- Druk op [Cancel] om het kookproces te stoppen.
- Laat eventjes afkoelen en giet dan de confituur in gesteriliseerde potjes. Instructies om te steriliseren vind je hier: https://www.libelle-lekker.be/artikelen/101866/bokalen-steriliseren-zo-doe-je-dat
- Eet Smakelijk met Instant Pot Lekker!
Een reactie achterlaten