Instant Pot Broodpudding is het perfecte dessert voor verjaardagen, feestdagen, of op zondagmiddag met een tasje koffie of thee. Strooi er een beetje poedersuiker over om het nog feestelijker te maken. Serveer warm en met een bol vanille ijs. Smullen maar!
Broodpudding wordt meestal gemaakt met oud brood of oud gebak. Instant Pot Lekker gebruikt voor dit recept oudbakken sandwiches, zachte broodjes, brioche brood of witte puntjes. Je kan overschot van sandwiches of witte puntjes verzamelen in je diepvriezer. Of je kan dit recept met verse zachte broodjes maken.
In het geval dat je met verse zachte broodjes werkt, breek ze dan in stukken minstens een dag op voorhand. Dek niet af zodat ze sneller oudbakken worden. Ben je dit vergeten, breek de broodjes in stukken en warm ze even op in de microgolfoven, magnetron of oven om ze zo snel uit te drogen.
De volgende stap is het weken van de rozijnen. Je kan uiteraard de rozijnen vervangen door gedroogde veenbessen of ander gedroogd fruit.
Week in likeur of alcohol zoals cognac, rum, whisky of brandy naar keuze. Indien je geen alcohol wil gebruiken, kan je ze weken in warm water of thee. In geval van thee zijn er uiteraard veel opties zoals Earl Grey thee, English Breakfast maar vrijwel elke herbal thee komt ook in aanmerking. Gebruik 1 zakje in gekookt water en voeg de rozijnen toe.
Wat heb je nodig
Voor dit gerecht gebruikt Instant Pot Lekker een Instant Pot Duo 6L
Om dit heerlijk dessert te maken heb je ook enkele accessoires nodig, zoals een 18 cm springvorm, en eventueel een siliconenmandje om de springvorm gemakkelijk en en uit de Instant Pot te nemen. De hiernavermelde accessoires zijn voor de populaire Instant Pot 6L.
Springvorm
De bakvorm of springvorm die geschikt is voor een Instant Pot Duo 6 Liter mag maximaal een 18 cm diameter hebben. Voor meer informatie in verband met accessoires voor je Instant Pot, neem een kijkje op onze pagina “Accessoires voor je Instant Pot“.
BigTron springvorm Ø 18 cm, Willdo anti-aanbak-springvorm kaascake pan/bakvormen onderaan afneembare cakevorm
is te verkrijgen op Amazon.nl via deze link.
Siliconen mandje
Om de bakvorm gemakkelijk in en uit de Instant Pot te krijgen, gebruik je best een trivet of stoommandje met lang hendels.
Zwini Snelkookpan Sling Siliconen Bakvormen Lifter Siliconen Eierrek Stand met Handgrepen Siliconen Hot Pan voor Instant Pot 6/8 Qt
te verkrijgen op Amazon.nl via deze link.
Als Amazon-Partner verdient Instant Pot Lekker aan het kwalificeren van aankopen. Deze website is een hobby, maar kost heel wat geld. Door je aankopen te doen via deze links kan je Instant Pot Lekker helpen om recepten en nuttige informatie te blijven aanbieden.
Serveer warm, gekoeld, of op kamertemperatuur. Lekker met een bolletje vanille ijs of een vanillesausje.
Eet smakelijk met Instant Pot Lekker!
Ingrediënten
Ingrediënten voor springvorm 18 cm; geschikt voor Instant Pot Duo 6L
- 1 cup cognac, donkere rum of brandy - 1 cup = 1 plastiek kopje bij je IP bijgeleverd
- 2 kleine doosjes rozijnen - 2 x 42 gram
- 9 oudbakken sandwiches, witte puntjes of zacht broodjes - verkruimeld in stukken
- 1/2 cup amandelschilfers - of gekonfijt fruit; naar eigen keuze. 1/2 cup = half plastiek kopje bij je IP bijgeleverd
- 2 eieren
- 1/4 cup suiker - 1/4 cup = 1/4 plastiek kopje bij je IP bijgeleverd
- 1/2 theelepel vanille extract - of de suiker en vanille vervangen door vanillesuiker
- 1/2 theelepel kaneel
- 1/4 theelepel nootmuskaat
- snuifje zout
- 300 ml melk - half-volle of volle melk
- 2 klontjes bakboter
- 1 1/2 cup water - = anderhalf plastiek kopje bij je IP bijgeleverd
Bereiding
Voorbereiding
- Breek de sandwiches, witte puntjes of zachte broodjes in stukken en leg minstens een dag opzij om oudbakken te worden. Je kan je kleine porties gebroken sandwich ook een minuutje in je microgolfoven opwarmen om het brood uit te drogen.
- Week de rozijnen voor minstens een half uur in cognac of andere alcoholische drank naar keuze. Je kan de rozijnen ook weken in warm water of in warme thee (bv. 1 zakje Earl Grey thee).
- Boter de bakvorm in en zet opzij. Gebruik een bakvorm die geschikt is voor je Instant Pot.
- In een deegkom, mix de eieren, suiker, vanille, kaneel, nootmuskaat en snuifje zout.
- Smelt de bakboter ongeveer 20 seconden in je microgolfoven of op een laag vuurtje. Sprinkel de boter traag over de mix terwijl je alles goed mengt.
- Giet de alcohol, water of thee af van de rozijnen. Voeg de rozijnen toe aan het mengsel.
- Voeg de stukken brood toe en meng alles goed. Goed kneden zodat het brood goed doordrenkt is.
- Schep het mengsel in je bakvorm en druk het neer om de bakvorm op te vullen.
- Vet een stuk aluminiumfolie in met bakboter. Dek de bakvorm ermee af.
Bereiding in de Instant Pot
- Giet het water in de pot van je Instant Pot.
- Leg de bakvorm op het siliconen stoommandje en laat zachtjes in je Instant Pot zakken. De bakvorm mag niet rechtstreeks op de bodem liggen.
- Zet het deksel op je Instant Pot en draai toe. Draai de ventielknop naar “Sealing”.
- Druk op [Pressure Cook] en pas de tijd aan naar 30 minuten.
- Wanneer de IP timer is afgelopen, druk op [Cancel] en zet een kookwekker voor 10 minuten en wacht voor een NR (Natural Release) zodat de druk vanzelf kan aflaten.
- Wanneer de kookwekker is afgelopen, draai de ventielknop naar “Venting” om de overgebleven druk af te laten.
- Wanneer de drukindicator naar beneden is gevallen, open het deksel. Neem het stoommandje bij de hendels uit de pot. Verwijder de aluminiumfolie.
- Laat de broodpudding nog 5 minuten rusten in de bakvorm.
- Serveer warm of koud. Met vanille ijs of een vanillesausje.
- Eet smakelijk met Instant Pot Lekker!
Een reactie achterlaten