Avondeten op een koude winterdag, een warm kopje soep na een stevige herfstwandeling; je vindt zeker en vast een goede reden om deze traditionele soep snel en gemakkelijk klaar te maken in je Instant Pot, of snelkoker.
Dit recept vergt een beetje voorbereiding, zoals het pellen en snijden van de wortelen, het snijden en karameliseren van de uien. Maar van zodra deze klaar zijn, vergt deze heerlijke soep enkel 5 minuten op High Pressure in de Instant Pot, of snelkoker.
Begin de voorbereiding met de wortelen te raspen en ze in kleine blokjes te snijden. Pel en snij de uien in stukken van 1,5 cm.
Voeg beiden aan je Instant Pot toe met 2 klontjes boter. Strooi er zout en suiker over. Om de uien en wortelen te karmeliseren gebruik de [Sauté] functie van je Instant Pot. Je kan de ui en wortelen ook karameliseren in een braadpan.
Roer regelmatig tot de ui gekarameliseerd is en een diep gouden kleur heeft, ongeveer 15 tot 20 minuten.
Strooi de bloem erover en roer. Voeg de alcohol en 1/4 van de bouillon toe en roer zodat alle nog overgebleven stukjes van de bodem loskomen en mee oplossen. Voeg de tijm en de rest van de bouillon erbij.
Instant Pot Lekker gebruikt whiskey in dit recept.
Roer alles goed om. Zet het deksel op je Instant Pot, draai toe, en zet de ventielknop op “Sealing”.
Selecteer [Pressure Cook / Manual], Normal en High Pressure en pas de tijd aan naar 5 minuten.
Wanneer de Instant Pot timer is afgelopen, druk op [Cancel] en draai de ventielknop naar “Venting” om de druk onmiddellijk af te laten. Opgelet er komt hete stoom uit!
Als de drukindicator naar beneden valt, kan je de Instant Pot veilig openen.
Om dit gerecht nog lekkerder te maken, voeg er brood en kaas bij.
Plaats dikke sneden Frans brood, of een dikke sneden volkorenbrood op een bakplaat en toast het enkele minuten totdat het begint te kleuren. Wrijf beide kanten in met look, of lookolie. Strooi er wat geraspte kaas (Gruyere, Emmentaler) op en toast even verder totdat de kaas gesmolten en goudbruin gekleurd is.
Plaats het brood met gesmolten kaas in de soepkom en schep de soep erover.
Eet smakelijk met Instant Pot Lekker!
Ingrediënten
- 2 grote uien - gehalveerd en in stukjes van 1,5 cm gesneden
- 2 wortelen
- 2 eetlepels boter - of olijfolie
- 1 theelepel suiker
- 1 eetlepel bloem
- 2 eetlepels droge sherry, witte wijn, of whiskey
- 1 liter vleesbouillon
- 1 theelepel peper
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel tijm
Optioneel – met Frans brood of volkorenbrood en gesmolten kaas
- enkele dikke sneden Frans brood of volkorenbrood
- 1 teentje look
- 100 gr geraspte kaas
Bereiding
- Begin de voorbereiding met de wortelen te raspen en ze in kleine blokjes te snijden. Pel en snij de uien in stukken van 1,5 cm.
- Voeg beiden aan je Instant Pot toe met 2 klontjes boter. Strooi er zout en suiker over. Om de ui en wortelen te karmeliseren gebruik de [Sauté] functie van je Instant Pot. Je kan de ui en wortelen ook karameliseren in een braadpan.
- Roer regelmatig totdat de ui gekarameliseerd is en een diep gouden kleur heeft, ongeveer 15 tot 20 minuten. Druk op [Cancel] om de Sauté functie uit te zetten.
- Strooi de bloem erover en roer. Voeg de alcohol en ¼ van de bouillon toe en roer zodat alle nog overgebleven stukjes van de bodem loskomen en mee oplossen. Voeg de tijm en de rest van de bouillon erbij.
- Roer alles goed om. Zet het deksel op je Instant Pot, draai toe, en zet de ventielknop op “Sealing”.
- Selecteer [Pressure Cook / Manual], Normal en High Pressure en pas de tijd aan naar 5 minuten.
- Wanneer de Instant Pot timer is afgelopen, druk op [Cancel] en draai de ventielknop naar “Venting” om de druk onmiddellijk af te laten. Opgelet er komt hete stoom uit!Als de drukindicator naar beneden valt, kan je de Instant Pot veilig openen.
- Roer en schep de soep in aparte kommen.
Optioneel – met Frans brood of volkorenbrood en gesmolten kaas
- Plaats dikke sneden Frans brood, of dikke sneden volkorenbrood op een bakplaat en toast het enkele minuten totdat het begint te kleuren. Wrijf beide kanten in met look, or lookolie. Strooi er wat geraspte kaas (Gruyere, Emmentaler) op en toast even verder totdat de kaas gesmolten en goudbruin gekleurd is.
- Plaats het brood met gesmolten kaas in de soepkom en schep de soep erover.
- Eet smakelijk met Instant Pot Lekker!
Een reactie achterlaten