Een traditioneel dessert dat op het menu van elk Amerikaans restaurant staat: de New York Cheesecake. Je kan deze snel en gemakkelijk in je Instant Pot maken!
Is Cheesecake een kaasstaart…?
Cheesecake is een zoet dessert dat uit een of meer lagen bestaat. De belangrijkste en dikste laag bestaat uit een mengsel van zachte, verse kaas (typisch roomkaas), eieren en suiker. Als er een onderste laag is, bestaat deze vaak uit een korst of basis gemaakt van gemalen koekjes (of digestieve koekjes), crackers van Graham, gebak of soms biscuit. Het kan gebakken of ongebakken zijn (meestal gekoeld).
Dit is een Amerikaans recept met Amerikaanse ingrediënten, o.a. Philadelphia Cream Cheese en Graham crackers. Gelukkig kan je Philadelphia roomkaas gemakkelijk in bv. Delhaize en Albert Heijn krijgen. Als alternatief voor de Graham crackers is elk droog volkorenkoekje goed, bv. van Verkade.
Cheesecake nummer 17…
Sommige Amerikaanse recepten verwijzen naar dit recept ook als Cheesecake nummer 17… Zoek maar eens naar Cheesecake #17 en een variëteit aan recepten vullen je scherm. Waarom? Volgens de kok van pressurecookrecipes.com is het hen na 16 maal proberen gelukt om de perfecte Instant Pot cheesecake te maken en deze versie werd omgedoopt tot Cheesecake #17.
Als je dit dessert een Belgisch tintje wil geven, gebruik dan Lotus speculoos koekjes. Het resultaat is iets zoeter maar eens zo lekker!
Wil je het graag traditioneel houden maar met een donkere bodem, dan zijn de Amerikaanse Oreo koekjes een perfecte oplossing. Je moet er dan wel de vanillevulling uit halen en enkel het koekje gebruiken.
Accessoires voor je Instant Pot
Om dit heerlijk dessert te maken heb je ook enkele accessoires nodig, zoals een 18 cm springvorm, en eventueel een siliconenmandje om de springvorm gemakkelijk en en uit de Instant Pot te nemen. De hiernavermelde accessoires zijn voor de populaire Instant Pot 6L.
Als Amazon-Partner verdient Instant Pot Lekker aan het kwalificeren van aankopen. Deze website is een hobby, maar kost heel wat geld. Door je aankopen te doen via deze links kan je Instant Pot Lekker helpen om recepten en nuttige informatie te blijven aanbieden.
Voor meer informatie in verband met accessoires voor je Instant Pot, kijk eens op de pagina van Instant Pot Lekker: “Accessoires voor je Instant Pot“.
Sinaasappelpoeder
Gemakkelijkheidshalve gebruikt Instant Pot Lekker sinaasappelpoeder in dit recept. Je kan uiteraard ook verse sinaasappel zeste gebruiken. Voor de citroen liefhebbers kan je de sinaasappel door citroen vervangen zonder de hoeveelheden te moeten aanpassen.
Eet smakelijk met Instant Pot Lekker!
Ingrediënten
Bodem:
- 150 gram droge volkoren koekjes - verkruimeld
- 2 eetlepels suiker
- 50 gram boter - gesmolten
Cheesecake vulling:
- 470 gram Philadelphia roomkaas - Original; op kamertemperatuur
- 150 gram suiker
- 2 theelepels vanille extract
- 2 eetlepels volle melk
- 3 theelepels maizena bindmiddel
- 1 eetlepel sinaasappel zeste - vers, of sinaasappelschilpoeder
- 2 eieren - kamertemperatuur
Bereiding
Springvorm klaarmaken
- Gebruik een 18 cm springvorm (partner pagina) voor een Instant Pot 6.
- Vet de springvorm in met boter en leg er een velletje bakpapier in, eveneens ingevet.
Bodem korst maken
- Plaats de koekjes en de suiker in een keukenmachine en vermaal tot kleine kruimels.
- Voeg de gesmolten boter toe en pulse enkele malen tot alles gemengd is en de kruimels zacht zijn.
- Schep de kruimelmix in de springvorm en druk aan met je vingers of met de onderkant van een glas. Zorg dat de bodem van de springvorm volledig bedekt is en de kruimelmix een beetje langs de zijkanten naar boven komt.
- Zet de springvorm met kruimelmix in de diepvriezer terwijl je de rest van de cheesecake maakt. Dit zorgt ervoor dat de kruimelmix goed vast wordt.
Cheesecake vulling maken
- Verwijder de kruimelresten in je keukenmachine.
- Voeg de roomkaas en suiker toe aan je keukenmachine en verwerk tot deze smeuïg is.
- Voeg de vanille extract, de melk, het bindmiddel en sinaasappel poeder/zeste toe.
- Pulse enkele keren tot alles goed gemengd en smeuïg is.
- Voeg de eieren pas op het laaste toe en pulse slechts enkele keren. Als je de eieren te lang verwerkt, is er kans dat de cheesecake blazen gaat vertonen en niet de juiste stevigheid heeft.
- Neem de springvorm uit de diepvries en schep de cheesecake vulling in de springvorm, bovenop de kruimelmix.
- Giet 350 ml water in je Instant Pot.
- Plaats de springvorm op een siliconen mandje (partnerpagina) en laat alles in de pot van je Instant Pot zakken.
Instant Pot instellingen
- Zet het deksel op de Instant Pot, draai toe en draai de knop naar “Sealing“.
- Selecteer [Pressure Cook] [High] en pas aan naar 27 minuten.
- Wanneer klaar, druk op [Cancel].
- Zet een kookwekker, en wacht 15 minuten voor een Natural Release (NR) zodat een deel van de stoom vanzelf aflaat.
- Nadien, draai het ventiel naar “Venting” om de overgebleven druk af te laten. Opgepast dit is heel warm en er kan stoom uitkomen!
- Open het deksel. Pas op dat er niet te veel water op de cheesecake lekt.
- Neem wat keukenrol. Dep de cheesecake af zodat alle condensatie wordt opgeslorpt in de keukenrol.
- Neem de springvorm met het siliconenmandje uit de Instant Pot.
- De cheesecake is klaar als het midden nog een beetje wiebelt als je voorzichtig met de springvorm schudt.
- Laat minstens een uur afkoelen.
- Nadat de cheesecake voldoende is afgekoeld, kan je de springvorm losmaken en de cheesecake naar een taartschotel verplaatsen.
- Koel de cheesecake verder in de ijskast. Hij smaakt het lekkerste rechtstreeks uit koelkast..
- Serveer op een bordje, eventueel afgewerkt met verse vruchten, een vruchten coulis, of Instant Pot Lekker Aardbeienconfituur.
- Eet Smakelijk met Instant Pot Lekker!
Een reactie achterlaten