Rijstpap met gouden lepeltjes… een klassieker! Dit recept kan je maken voor ontbijt, een vieruurtje of als dessert.
Dit recept is voor ongeveer 6 kommetjes rijst.
Voeg de melk en suiker toe aan je Instant Pot. Je kan naar eigen keuze volle, half-volle, of magere melk gebruiken. De suiker en vanille kan je eventueel vervangen door vanillesuiker.
Selecteer [Sauté] om de pot op te warmen. Roer regelmatig zodat de suiker kan oplossen en totdat de melk kookt. Opgepast, laat de melk niet overkoken.
Wanneer de melk kookt, druk dan op [Cancel] om het kookproces te stoppen. Voeg de rijst, vanille, en saffraan toe. Eén theelepelje saffraan geeft een mooie kleur aan de pap. Roer goed dooreen.
Gebruik voor de rijst Arborio rijst, of dessertrijst. Arborio rijst is te vinden bij o.a. Delhaize en Carrefour.
Zet het deksel op de Instant Pot, draai toe en draai de ventielknop naar “Sealing”.
Selecteer [Porridge]. Kijk na of de druk op “High Pressure” staat. De tijd zal automatisch aangepast worden naar 20 minuten.
Porridge is de Engelse vertaling voor pap.
Wanneer de IP timer is afgelopen, druk op [Cancel] en wacht. De druk moet zich vanzelf aflaten. Laat de ventielknop op “Sealing” staan en wacht geduldig af totdat de drukindicator naar beneden valt. Afhankelijk van de druk kan dit tot ongeveer 15 minuten duren.
Als de drukindicator naar beneden is, open het deksel. Roer de rijstpap nog eens goed dooreen.
Giet de pap in een serveerkom of in kleine individuele kommetjes. Serveer met fruit of met bruine suiker. En vergeet de gouden lepeltjes niet.
De klassieker onder de bruine suiker is natuurlijk de allombekende Cassonade Graeffe! In de volksmond eerder bekend onder de naam “kinnekessuiker“.
Eet smakelijk met Instant Pot Lekker!
Ingrediënten
- 1 liter melk - Volle, half-volle, naar keuze.
- 100 gram suiker - of een pakje vanillesuiker
- 200 gram Arborio rijst - of dessert rijst
- 1 eetlepel vanille extract - of een vanillestokje; niet nodig als je vanillesuiker gebruikt
- 1 theelepel saffraan
Bereiding
- Voeg de melk en suiker toe aan de Instant Pot.
- Selecteer [Sauté] om de pot op te warmen. Roer regelmatig zodat de suiker kan oplossen en totdat de melk kookt. Opgepast, laat de melk niet overkoken.
- Wanneer de melk kookt, druk dan op [Cancel] om het kookproces te stoppen.
- Voeg de rijst, vanille en saffraan toe.
- Roer goed dooreen.
- Zet het deksel op de Instant Pot, draai toe en draai de knop naar “Sealing“.
- Selecteer [Porridge] (vertaling = pap) en High Pressure. De tijd zal automatisch aangepast worden naar 20 minuten.
- Wanneer de IP timer is afgelopen, druk op [Cancel] en wacht. De druk moet zich vanzelf aflaten. Laat de ventielknop op “Sealing” staan en wacht geduldig af totdat de drukindicator naar beneden valt. Afhankelijk van de druk kan dit tot ong. 15 minuten duren.
- Als de drukindicator naar beneden is, open het deksel. Roer de rijstpap nog eens goed dooreen.
- Giet de pap in een serveerkom of in kleine individuele kommetjes.
- Serveer met fruit of met bruine suiker. En vergeet de gouden lepeltjes niet 😉
- Eet smakelijk met Instant Pot Lekker!
Een reactie achterlaten