Deze varkensribbetjes zijn gemakkelijk en relatief snel klaar te maken in je Instant Pot. Dat je niet graag peuzelt is niet langer meer een excuus… Deze ribbetjes zijn sappig en vallen van het bot!
Dit recept is voor kleine varkensribben, geen lage ribben. Een volledig “rack” is ongeveer 400-500 gram en prima voor 1 persoon.
Bij aankoop vraag je best aan je beenhouwer om het vlies onderaan de ribben te verwijderen. Als je de kleine ribben in de supermarkt koopt, haal het vlies er dan zelf af.
Plaats een scherp mes onder het vlies en gebruik een stuk keukenrol om het vlies vast te grijpen. Verwijder het vlies door het weg te trekken.
In een kom meng bruine suiker met marjolein, komijn, uienpoeder, peper en zout. Wrijf dit mengsel met je handen over de ribben, zowel boven als onderkant zodat de ribbetjes aan beide kanten volledig bedekt zijn.
Plaats het stoommandje op de bodem van je Instant Pot. Giet het water en ciderazijn in de pot.
Instant Pot Lekker! voegt ook een beetje rookaroma (liquid smoke) toe. Dit geeft een heerlijke rooksmaak aan je recept.
Rookaroma kan je verkrijgen bij www.vanbeekumspecerijen.nl. Hier is de link naar het artikel: https://www.vanbeekumspecerijen.nl/rookaroma-vloeibaar.html
Plaats de ribbetjes op het stoommandje in de Instant Pot door ze rechtop te plaatsen tegen de wand van de pot.
Zet het deksel op je Instant Pot en draai het ventiel naar “Sealing”.
Selecteer [Meat/Stew] en pas aan naar 25 minuten.
Wanneer klaar, druk op [Cancel] en wacht 10 minuten als Natural Release (NR).
Nadien, draai het ventiel naar “Venting” om de overgebleven druk af te laten. Opgepast dit is heel warm en er kan stoom uitkomen!
Open het deksel. Grijp met een saladetang de ribbetjes voorzichtig uit te pot en leg ze op een bakplaat. Wees voorzichtig want het vlees is zo mals dat het van het bot valt.
Wrijf de bovenkant van de ribbetjes in met barbecuesaus.
Kan je niet kiezen welke barbecuesaus? Hier is een artikel van Het Nieuwsblad: Getest: Welke barbecuesaus is het lekkers?
Plaats de ribbetjes in de oven, onder de grill, voor 5 minuten. Als de saus pruttelt zijn ze klaar. Zorg dat ze niet aanbranden!
Je kan dit recept gemakkelijk verdubbelen. Verander het aantal personen in het recept onderaan en de ingrediënten passen zich vanzelf aan. De hoeveelheid water en ciderazijn blijven echter hetzelfde.
De extra ribbetjes kunnen rond de andere ribbetjes geplooid worden.
Eet smakelijk met Instant Pot Lekker!
Ingrediënten
- 750 gr kleine varkensribben - geen lage ribben
- 50 gr donker bruine suiker
- 1 eetlepel marjolein
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel peper
- 1/4 theelepel rookaroma of liquid smoke - vrijblijvend
- 1/2 cup ciderazijn - 1/2 cup = inhoud van half plastieken potje bij IP geleverd; ong. 250 ml
- 1 cup water - 1 cup = inhoud van volledig plastieken potje bij IP geleverd; ong. 250 ml
- 1/2 cup barbecuesaus - 1/2 cup = inhoud van een half plastieken potje bijgeleverd bij IP.
Bereiding
- Verwijder het vlies aan de onderkant van de ribbetjes door met een scherp mes onder het vlies te steken, het met keukenrol vast te grijpen en te verwijderen.
- In een kom, meng de bruine suiker met marjolein, komijn, uienpoeder, peper en zout.
- Wrijg deze mengeling over de ribbetjes, boven en onderkant.
- Giet het water, de ciderazijn, en eventueel de rookaroma in de Instant Pot.
- Let het stoommandje onderaan in de Instant Pot.
- Stappel de ribbetjes in de Instant Pot door ze op hun zij te zetten, rondom de kant van de pot.
- Zet het deksel op de Instant Pot, draai toe en zet op “Sealing“.
- Selecteer [Meat/Stew] en pas aan voor 25 minuten.
- Wanneer de IP timer is afgelopen, selecteer [Cancel] en wacht 10 minuten voor een Natural Release (NR).
- Nadien, draai het ventiel naar “Venting” om de overgebleven druk af te laten. Opgepast dit is heel warm en er kan stoom uitkomen!
- Open het deksel en neem met een saladetang de ribbetjes uit de pot en leg ze op een bakplaat.
- Wrijf de bovenkant van de ribbetjes in met barbecuesaus.
- Zet 5 minuten in de oven onder de gril, todat de saus begint te pruttelen. Zorg ervoor dat het niet verbrandt.
- Eet smakelijk met Instant Pot Lekker!
Een reactie achterlaten