Vlaamse Stoofkarbonades, Carbonade Flamande, of simpelweg Stoofvlees is de trots van de Belgische keuken. Serveer Instant Pot Vlaamse Stoofkarbonades met frieten en mayonaise en je hebt een favoriet gerecht! Schenk er een lekker biertje bij en je hebt een winnaar.
Het geheim van Vlaamse Stoofkarbonades?!
Klassieke Vlaamse stoofkarbonades wordt meestal met rundsvlees gemaakt, maar je kan ook varkensvlees gebruiken. Het beste is vlees van de nek, uit de bil of de schouder.
De keuze van bier is uiteraard ook belangrijk. Bruin Trappistenbier is uitermate geschikt. Instant Pot Lekker gebruikt de Dubbel van Westmalle.
Hier vind je meer informatie over de Dubbel van Westmalle: https://www.trappistwestmalle.be/nl/de-dubbel-van-westmalle
En kijk ook eens naar de andere Trappistenbieren die eventueel in aanmerking komen. Kies altijd de donkere versie voor dit recept.
1 flesje van 33 cl is voldoende voor dit recept bereid voor 4-6 personen.
Het andere geheim om lekker Vlaams stoofvlees te maken is de bruine boterham met mosterd! Smeer een boterham in met mosterd aan beide kanten, leg op het vlees en laat mee stoven.
Hoe maak je Vlaamse Stoofkarbonades klaar in je Instant Pot?
Je begint het gerecht met ui in stukken te versnipperen en het rundsvlees te kruiden met peper en zout. Haal het vlees ruim op voorhand uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen.
Om de ui te stoven en het vlees te schroeien kan je kiezen tussen de [Sauté] functie van je Instant Pot of stoven en schroeien in een braadpan.
In het recept hieronder worden de twee opties uitgelegd.
Van zodra het vlees geschroeid is en de ui gestoofd schep alles in je Instant Pot. Schenk het flesje bier uit over het vlees. Voeg tijm, peterselie en laurierblaadjes toe. Druk een bouillonblokje tussen het vlees en voeg een kwart kopje water toe.
Smeer een bruine boterham in langs beide kanten met sterke mosterd. Instant Pot Lekker gebruikt Maille mosterd in dit recept.
Leg de boterham op het vlees, zet het deksel op je Instant Pot en draai toe. Draai de ventielknop naar “Sealing“
Selecteer [Meat/Stew], Normal en High Pressure en pas de tijd aan naar 25 minuten.
Wanneer de Instant Pot timer is afgelopen, druk op [Cancel] en draai de ventielknop naar “Venting” om de druk onmiddellijk af te laten. Opgelet er komt hete stoom uit!
Als de drukindicator naar beneden valt, kan je de Instant Pot veilig openen.
Om het gerecht aan te dikken, meng maizena met een beetje vocht uit je Instant Pot in een apart kommetje. Meng goed zodat er geen brokken overblijven.
Druk op [Sauté] om de IP terug op te warmen. Giet de inhoud van het kommetje traag bij het gerecht in de pot terwijl je roert. Kook via [Sauté] nog 5 minuten zodat het gerecht kan aandikken en terwijl je zachtjes roert.
Van zodra de saus aangedikt is, druk op [Cancel] en serveer.
Naar Vlaamse gewoonte wordt Vlaamse Stoofkarbonades geserveerd met goudgeel gebakken frieten. Vergeet de mayonaise niet!
Voor degene die graag gepureerde aardappelen verkiezen, kijk eens naar “Instant Pot Wortelpuree met zoete aardappelen“.
Eet smakelijk met Instant Pot Lekker!
Ingrediënten
- 2 kg rundsvlees - in gelijke stukken
- 1 grote ui
- 1 flesje bruin bier (33 cl) - bv. Westmalle Dubbel
- 4 laurierblaadjes
- 1 theelepel tijm - of 2 takjes verse tijm
- 1 theelepel peterselie - verse of gedroogde
- snuifje zout en peper
- 1 bruine boterham
- 2 eetlepels scherpe mosterd
- 1/4 cup water - gemeten in je plastieken kopje geleverd bij je IP
- 1 bouillonblokje - groeten- of rundsvleesbouillon
- 2 eetlepels bakboter
- 2 eetlepels maizena
Bereiding
- Pel de ui, versnipper in stukken, en hou opzij.
- Kruid het rundsvlees met peper en zout.
Ui stoven en vlees schroeien in je Instant Pot:
- Selecteer [Sauté] om de pot op te warmen. Wanneer de indicator [Hot] aangeeft is de pot warm genoeg. Voeg nu de bakboter toe.
- Als de boter gesmolten en bruin is voeg de helft van het rundsvlees toe. Laat de boter niet aanbranden! Roer de stukken door de pot met een spatel en schroei het vlees kort toe zodat het aan alle kanten mooi bruin is. Zorg dat het vlees enkel geschroeid maar niet doorbakken wordt.Wanneer het vlees mooi bruin is – ongeveer 3-5 minuten – schep het uit de pot en hou opzij.
- Voeg opnieuw een eetlepel boter toe aan de pot en bak de rest van het rundsvlees aan. Wanneer het vlees mooi bruin is – ongeveer 3-5 minuten – schep het uit de pot en hou opzij.
- Schep eventueel opnieuw een klontje boter in je Instant Pot en stoof de versnipperde ui kort en totdat deze glazig is. Laat de ui niet bruin bakken.
- Druk op [Cancel] om het aanbakproces te stoppen.
Ui stoven en vlees schroeien in een pan op het kookvuur als alternatief:
- Verhit 1 eetlepel bakboter op een middelmatig tot hoog vuur.
- Als de boter gesmolten en bruin is voeg de helft van het rundsvlees toe. Laat de boter niet aanbranden! Roer de stukken door de pot met een spatel en schroei het vlees kort toe zodat het aan alle kanten mooi bruin is. Zorg dat het vlees enkel geschroeid maar niet doorbakken wordt.Wanneer het vlees mooi bruin is – ongeveer 3-5 minuten – schep het uit de pan en hou opzij.
- Voeg opnieuw een eetlepel boter toe aan de pot en bak de rest van het rundsvlees aan. Wanneer het vlees mooi bruin is – ongeveer 3-5 minuten – schep het uit de pot en hou opzij.
- Voeg eventueel opnieuw een klontje boter toe en stoof de versnipperde ui kort en totdat deze glazig is. Laat de ui niet bruin bakken.
Vervolg van het recept in de Instant Pot:
- Voeg de ui en het vlees toe aan je Instant Pot, inclusief de boter en sap van het vlees. Schenk het flesje bruin bier uit over de ingrediënten.
- Voeg de kruiden toe.
- Druk een bouillonblokje tussen het vlees en voeg een 1/4 cup water toe. Het vlees is hierdoor bijna bedekt.
- Smeer een boter ham met mosterd aan beide kanten en leg die bovenop het vlees.
- Zet het deksel op je Instant Pot, draai toe en draai de ventielknop naar “Sealing“.
- Selecteer [Meat/Stew] (vertaling = vlees/stoven) en pas de tijd aan naar 25 minuten. Zet de druk op Normal – High Pressure.
- Wanneer de IP timer afgelopen is, druk op [Cancel].
- Draai de ventielknop onmiddellijk naar “Venting” voor een QR, or Quick Release om de stoom onmiddellijk af te laten. Opgelet er komt hete stoom uit de ventielknop!
- Als de drukindicator naar beneden is, open dan het deksel.
- Om het gerecht aan te dikken, meng een beetje vocht uit de pot en maizena in een apart kommetje. Meng goed zodat er geen brokken overblijven.
- Druk op [Sauté] om de IP terug op te warmen. Giet de inhoud van het kommetje traag bij het gerecht in de pot terwijl je roert. Kook via [Sauté] nog 5 minuten zodat het gerecht kan aandikken en terwijl je zachtjes roert.
- Van zodra de saus aangedikt is, druk op [Cancel] en serveer.
- Eet smakelijk met Instant Pot Lekker!
Anna
Heerlijk recept…. ik had alleen geen donker bier in huis maar evengoed lekker mals vlees met gekruide heerlijke saus aangemaakt met maïzena.
Ik heb de pot nog maar een paar weken….. ben enthousiast over je beschrijving. Geeft zekerheid.
Juut
Bedankt voor het recept, het was super lekker!
Erwin
Heb er nog wel een plak ontbijtkoek bij gedaan. Het resultaat ? Een heerlijk potje Vlaams stoofvlees . Eet smakelijk!
Mary
Thanks from Prince Edward Island, Canada. It was delicious!