Instant Pot Kip met sinaasappelsaus is een gezond alternatief voor afhaalchinees. Gemakkelijk en snel klaargemaakt in je Instant Pot.
Dit recept is voor 6 personen; ofwel voor 4 personen als je de overschot daags nadien wil opwarmen voor lunch.
Haal de kipfilets ruim op voorhand uit de koelkast zodat ze min of meer op kamertemperatuur komen. Zijn de kipfilets wat vochtig? Dep ze dan af met wat keukenrol. Snij dan de kipfilet in blokjes.
Ofwel kan je de kipblokjes goudbruin aanbakken in een pan op het vuur, of aanbakken in je Instant Pot met de [Sauté] functie. Beide hebben hun voor- en nadelen.
Door de kip aan te bakken in de pan, worden de blokjes sneller en mooier goudbruin. Je hebt echter nadien meer afwas…
Ik leg alvast de twee manieren uit.
Kipblokjes aanbakken in de Instant Pot:
Selecteer [Sauté] om de pot op te warmen. Wanneer de indicator [Hot] aangeeft is de pot warm genoeg. Voeg nu bakboter toe en laat smelten.
Instant Pot instelling voor Sauté functie Instant Pot instelling voor Sauté functie
Als de boter gesmolten en bruin is, voeg de kipblokjes toe. Laat de boter niet aanbranden! Roer en laat de kipblokjes ongeveer vijf minuten bakken.
Druk op [Cancel] om het aanbakproces te stoppen.
Kipblokjes aanbakken in een pan op het kookvuur:
Zet een pan op het vuur en laat goed heet worden. Voeg de bakboter toe.
Als de boter gesmolten en bruin is, voeg de kipblokjes toe. Laat de boter niet aanbranden! Roer en laat de kipblokjes ongeveer 5 minuten bakken en tot ze goudbruin zijn. Schep dan de kipblokjes in de Instant Pot.
De keuze is aan jou, wat jij het gemakkelijkste vindt.
Vervolgens voeg sinaasappelsap, look, gezeefde tomaten, sojasaus, witte en bruine suiker, sinaasappelzest. Als je dit gerecht was pittiger wil, kan je Tabasco of andere pepersaus bijvoegen.
Ingrediënten voor Instant Pot Kip met sinaasappelsaus
Roer alle ingrediënten goed dooreen en zorg dat de kipblokjes goed in de saus liggen.
Zet het deksel op je Instant Pot, draai toe en draai de ventielknop naar “Sealing”.
Selecteer de [Poultry] functie. Poultry wil zeggen “gevogelte”. Pas de tijd aan naar 7 minuten. Zet de druk op Normal – High Pressure.
Wanneer de Instant Pot timer afgelopen is, druk dan op [Cancel]. Zet een kookwekker en wacht 10 minuten zodat de druk wat kan aflaten. Dit wordt NR of ook wel Natural Release genoemd. Als de 10 minuten om zijn, draai dan de ventielknop naar “Venting” voor een QR (of ook wel Quick Release genoemd) om de stoom verder af te laten. Opgelet er komt hete stoom uit de ventielknop!
Wanneer de drukindicator naar beneden is, open dan het deksel.
Het gerecht moet nu nog een beetje aangedikt worden. Lepel een beetje vocht uit de Instant Pot en meng het met maizena en een beetje sinaasappelsap in een apart kommetje. Meng goed dooreen zodat er geen brokken overblijven.
Druk op [Sauté] om de Instant Pot terug op te warmen. Giet de inhoud van het kommetje bij het gerecht. Kook via [Sauté] nog 5 minuten zodat het gerecht kan aandikken en terwijl je zachtjes roert.
Van zodra de saus aangedikt is, druk op [Cancel] en serveer met jasmijnrijst en gesnipperde pijpajuin.
Eet Smakelijk met Instant Pot Lekker!
Ingrediënten
- 6 kipfilets - 1 enkele kipfilet per persoon; in blokjes gesneden
- 4 klontjes margarine - gebruik margarine voor baken en braden.
- 500 ml sinaasappelsap - vers of geconcentreerd; 2 maal 250 ml.
- 6 teentjes look - versnipperd
- 350 ml gezeefde tomaten - tomaten passata
- 75 ml sojasaus - met minder zout (low salt – low sodium) aanbevolen.
- 30 gram witte suiker
- 30 gram bruine suiker - donkere
- sinaasappelzest - van 1 sinaasappel; ofwel 1 theelepel gedroogde sinaasappelzest.
- Tabasco - naar eigen voorkeur.
- 5 eetlepels maizena
Bereiding
- Haal de kipfilets ruim op voorhand uit de koelkast. Zijn de kipfilets wat vochtig? Dep ze dan net voor het bakken droog met wat keukenrol.
- Snij de kip in blokjes.
Kipblokjes aanbakken in Instant Pot:
- Uiteraard kan je de kipblokjes ook aanbakken via de [Sauté] of opwarm/kook functie van je Instant Pot. Selecteer [Sauté] om de pot op te warmen. Wanneer de indicator [Hot] aangeeft is de pot warm genoeg. Voeg nu de bakboter toe.
- Als de boter gesmolten en bruin is kun je de kipblokjes toevoegen. Laat de boter niet aanbranden! Roer de stukjes door de pot met een spatel. en laat de kipblokjes ongeveer vijf minuten bakken.
- Druk op [Cancel] om het aanbakproces te stoppen.
Kipblokjes aanbakken in een pan op het kookvuur als alternatief:
- Als je de kipblokjes mooi goudbruin wil krijgen, bak ze dan aan in een pan op het kookvuur.
- Zet een pan op het vuur en laat de pan goed heet worden. Voeg de margarine toe.
- Als de boter gesmolten en bruin is kun je de kipblokjes toevoegen. Laat de boter niet aanbranden. Roer de stukjes door de pan met een spatel. Laat de kipblokjes ongeveer vijf minuten bakken en totdat ze goudbruin zijn.
- Schep de kipblokjes van de pan naar de Instant Pot.
Vervolg van het recept in de Instant Pot:
- Voeg de helft van het sinaasappelsap (250 ml), look, gezeefde tomaten, sojasaus, witte en bruine suiker, sinaasappelzest en eventueel Tabasco toe aan de kipblokjes in de Instant Pot.
- Roer alle ingrediënten goed dooreen en zorg dat de kipblokjes goed in de saus liggen.
- Zet het deksel op je Instant Pot, draai toe en draai de ventielknop naar “Sealing“.
- Selecteer [Poultry] (vertaling = gevogelte) en pas de tijd aan naar 7 minuten. Zet de druk op Normal – High Pressure.
- Wanneer de IP timer afgelopen is, druk op [Cancel].
- Zet een kookwekker en wacht 10 minuten zodat de druk wat kan aflaten (= NR / Natural Release).
- Als de 10 minuten om zijn, draai de ventielknop naar “Venting” voor een QR, or Quick Release om de stoom verder af te laten. Opgelet er komt hete stoom uit de ventielknop!
- Als de drukindicator naar beneden is, open dan het deksel.
- Om het gerecht aan te dikken, meng een beetje vocht uit de pot, maizena en de overschot van sinaasappelsap (250 ml) in een apart kommetje. Meng goed zodat er geen brokken overblijven.
- Druk op [Sauté] om de IP terug op te warmen. Giet de inhoud van het kommetje bij het gerecht in de pot. Kook via [Sauté] nog 5 minuten zodat het gerecht kan aandikken en terwijl je zachtjes roert.
- Van zodra de saus aangedikt is, druk op [Cancel] en serveer.
- Eet smakelijk met Instant Pot Lekker!
Je kan dit gerecht ook invriezen.
Een reactie achterlaten