Instant Pot Broodpudding is het perfecte dessert voor verjaardagen, feestdagen of op zondagmiddag met een tasje koffie of thee.
Categorie Dessert
Keuken Amerikaans, Belgisch
Zoekterm Eieren, Melk, Rozijnen
Voorbereiding: 20minutes
Ingrediënten
Ingrediënten voor springvorm 18 cm; geschikt voor Instant Pot Duo 6L
1 cup cognac, donkere rum of brandy - 1 cup = 1 plastiek kopje bij je IP bijgeleverd
2 kleine doosjes rozijnen - 2 x 42 gram
9 oudbakken sandwiches, witte puntjes of zacht broodjes - verkruimeld in stukken
1/2 cup amandelschilfers - of gekonfijt fruit; naar eigen keuze. 1/2 cup = half plastiek kopje bij je IP bijgeleverd
2 eieren
1/4 cup suiker - 1/4 cup = 1/4 plastiek kopje bij je IP bijgeleverd
1/2 theelepel vanille extract - of de suiker en vanille vervangen door vanillesuiker
1/2 theelepel kaneel
1/4 theelepel nootmuskaat
snuifje zout
300 ml melk - half-volle of volle melk
2 klontjes bakboter
1 1/2 cup water - = anderhalf plastiek kopje bij je IP bijgeleverd
Bereiding
Voorbereiding
Breek de sandwiches, witte puntjes of zachte broodjes in stukken en leg minstens een dag opzij om oudbakken te worden. Je kan je kleine porties gebroken sandwich ook een minuutje in je microgolfoven opwarmen om het brood uit te drogen.
Week de rozijnen voor minstens een half uur in cognac of andere alcoholische drank naar keuze. Je kan de rozijnen ook weken in warm water of in warme thee (bv. 1 zakje Earl Grey thee).
Boter de bakvorm in en zet opzij. Gebruik een bakvorm die geschikt is voor je Instant Pot.
In een deegkom, mix de eieren, suiker, vanille, kaneel, nootmuskaat en snuifje zout.
Smelt de bakboter ongeveer 20 seconden in je microgolfoven of op een laag vuurtje. Sprinkel de boter traag over de mix terwijl je alles goed mengt.
Giet de alcohol, water of thee af van de rozijnen. Voeg de rozijnen toe aan het mengsel.
Voeg de stukken brood toe en meng alles goed. Goed kneden zodat het brood goed doordrenkt is.
Schep het mengsel in je bakvorm en druk het neer om de bakvorm op te vullen.
Vet een stuk aluminiumfolie in met bakboter. Dek de bakvorm ermee af.
Bereiding in de Instant Pot
Giet het water in de pot van je Instant Pot.
Leg de bakvorm op het siliconen stoommandje en laat zachtjes in je Instant Pot zakken. De bakvorm mag niet rechtstreeks op de bodem liggen.
Zet het deksel op je Instant Pot en draai toe. Draai de ventielknop naar "Sealing".
Druk op [Pressure Cook] en pas de tijd aan naar 30 minuten.
Wanneer de IP timer is afgelopen, druk op [Cancel] en zet een kookwekker voor 10 minuten en wacht voor een NR (Natural Release) zodat de druk vanzelf kan aflaten.
Wanneer de kookwekker is afgelopen, draai de ventielknop naar "Venting" om de overgebleven druk af te laten.
Wanneer de drukindicator naar beneden is gevallen, open het deksel. Neem het stoommandje bij de hendels uit de pot. Verwijder de aluminiumfolie.
Laat de broodpudding nog 5 minuten rusten in de bakvorm.
Serveer warm of koud. Met vanille ijs of een vanillesausje.
Eet smakelijk met Instant Pot Lekker!
Meer informatie i.v.m. Instant Pot accessoires vind je hier. Instant Pot Lekker weekt de rozijnen in cognac of donkere rum. Je kan de alcohol kiezen naar eigen voorkeur of vervangen door warm water of zwarte thee zoals Earl Grey. De broodpudding kan enkele dagen bewaard worden in de koelkast of op kamertemperatuur. Aangepast recept van www.simplyhappyfoodie.com/instant-pot-bread-pudding/