Met enkel 3 ingrediënten maak je de lekkerste en gemakkelijkste aardbeienconfituur in je Instant Pot. Deze jam smaakt heerlijk op de boterham, op een beschuitje, of met yoghurt. Probeer ook andere variaties zoals frambozen, braambessen, zwarte bessen, allemaal mogelijk!
Categorie Ontbijt
Keuken Belgisch, Vegetarisch
Zoekterm Aardbeien, Confituur, Instant_Pot, Jam
Voorbereiding: 50minutes
Totale tijd in IP: 2minutes
Totale bereiding: 1hour30minutes
Bereiding voor: 1confituurpot
Author InstantPotLekker
Ingrediënten
500gramaardbeien - verse, of diepgevrozen
2eetlepelscitroensap
250gramsuiker
Bereiding
Aardbeien weken / marineren
Spoel de aardbeien en dep ze droog. Verwijder de kroontjes.
Snij de aardbeien in kleine stukken. In een kom, voeg de aardbeien, suiker en citroensap toe. Meng alles. Dit helpt om sap te creëren.
Dek de kom af en laat het ongeveer 45 minuten rusten.
In de Instant Pot
Voeg de aardbeien en het sap toe aan je Instant Pot.
Zet het deksel op de Instant Pot, draai toe en draai de knop naar “Sealing“.
Selecteer [Pressure Cook] [High] en pas aan naar 2 minuten.
Wanneer klaar, druk op [Cancel].
Zet een kookwekker, en wacht 10 minuten voor een Natural Release (NR) zodat een deel van de stoom vanzelf aflaat.
Nadien, draai het ventiel naar “Venting” om de overgebleven druk af te laten. Opgepast dit is heel warm en er kan stoom uitkomen! Het is ook mogelijk dat alle druk al af is.
Open het deksel. En druk op[Sauté] om de aardbeien verder te laten koken. Na 5 minuten gebruik een aardappelpureerder om de aardbeien in de gewenste consistentie te pureren.
Laat goed doorkoken, en blijf roeren om te vermijden dat de saus aan de bodem plakt.
Doe na ongeveer 20 minuten roeren de bordjestest. Lepel een beetje confituur op een koud bordje en hou het schuin. Als de confituur nog loopt, blijf dan de confituur verder koken en roeren. Pas als de confituur op het bordje onmiddellijk stolt, is de confituur klaar.
In België en Nederland loopt het aardbeienseizoen van juni tot september. Was en vries aardbeien in om deze confituur ook in de winter te maken. Je kan ook suikervervanger gebruiken, maar kijk dan goed na hoe de verhouding is. Hou er rekening mee dat suiker het bindmiddel is om de confituur stevig te maken. Met suiker komt er tijdens het koken van de aardbeien pectine vrij. Met een ander zoetmiddel dien je een vervangend bindmiddel te gebruiken, zoals agar agar, een soort vegetarische gelatine.